Jelita, drugi mózg! Rozmowa z dietetyczką

Chcesz być szczęśliwy? Zadbaj o jelita, które są naszym drugim mózgiem. W tym zdaniu nie ma ani odrobiny przesady. Przekonaj się słuchając rozmowy z Anną Baran, dietetyczką i psychodietetyczką.

Nikt nie odpowiedział prawidłowo na pytanie:

– Ile serotoniny, hormonu szczęścia produkuje mózg, a ile jelita?

Moi rozmówcy, a było ich kilku słusznie zauważyli, że tak postawione pytanie sugeruje, że jelita muszą produkować dużo hormonu, który decyduje o wielu aspektach ludzkiego zdrowia. Najbliżej były dwie osoby, które postawiły na mózg 30, a na jelita 70 procent. Prawda jest jednak taka, że różnica jest jeszcze większa na rzecz jelit, które wielu z nas traktuje po macoszemu. Okazuje się, że troszczenie się o ich prawidłową pracę opłaca się nam i to bardzo!!! Wtedy jelita odwdzięczają się nam garściami, a nawet wieloma garściami SZCZĘŚCIA.

Jakie tajemnice ukrywają jelita?

W rozmowie z Anną Baran, vel ThermoAnkaa, odkrywamy tajemnice, które przed nami ukrywają jelita. Choć określenie, że coś ukrywają, jest przesadzone. Po prostu dopiero od niedawna eksperci zaczęli badać zależność naszej kondycji psychofizycznej od prawidłowej pracy jelit. Okazuje się, że mają one ogromny wpływ na ludzkie funkcjonowanie. Odpowiadają w dużym stopniu za emocje, pamięć, koncentrację, motywację, a nawet moralność. Ich zaniedbanie prowadzi do wielu różnych chorób, m.in. depresji.

Z podcastu dowiecie się m.in.:

  • dlaczego eksperci nazywają jelita drugim mózgiem
  • jakie hormony i ile produkują jelita
  • co się dzieje, kiedy je zaniedbujemy
  • jak warto dbać o największego!!! producenta dobrych emocji
  • dlaczego zbyt częste jedzenie nam szkodzi i co to oznacza, że sięgamy po nie zbyt wiele razy
  • dlaczego w życiu ma znaczenie z jakimi ludźmi obcujemy
  • dlaczego serotonina jest droższa niż złoto i co wspomaga w pracy naszego organizmu
  • czy warto kupować probiotyki w aptekach
  • na ile minut zjedzenie słodkiego poprawia na humor
  • poznacie listę dobrych priobiotyków

Ważnym tematem rozmowy z Anią jest także jej doświadczenie depresji. ThermoAnkaa tłumaczy dlaczego, kiedy dowiedziała się, że choruje poczuła wielką ulgę i w jaki sposób oprócz leków i psychoterapii w walce pomogła jej dieta.

Zapraszam do rozmowy
Marcin Dybuk
marcin.dybuk@gmail.com

Życzę dobrego dnia, wieczoru, nocy (kto wie kiedy słuchacie) i dziękuję, że jesteście i wspieracie mnie w tej podróży (POSTAW KAWĘ AUTOROWI).

Dziękuję Tomaszowi Snake Kamińskiemu za realizację dźwiękową